65 % skatt!

7.1.19

Denne forelesningen tok for seg utviklingen av ny teknologi, hvordan dette påvirker samfunnet og hvordan vi bør tenke for å bli best mulig rustet for fremtiden. Vi fikk et innblikk i hvordan teknologien og digitaliseringen kan påvirke arbeidslivet fremover i tid både i positiv og negativ forstand. Hvordan vil arbeidslivet se ut om 10 år dersom stillinger blir automatisert av roboter? Vil det påvirke økonomien?

65% skatt

Stadig lavere oljeinntekter og eldrebølgen i vente har vi nødt til å iverksette tiltak for å gjøre endringer i samfunnet. Ved å dekke de samme utgiftene i dag etter eldrebølgen har inntruffet vil vi måtte betale hele 65% skatt. Dette mener samfunnsøkonom Jørn Vattsø, professor hos NTNU. 

Skremmende høye tall synes nå jeg, for å kunne unngå en slik skattesmell i årene vi har i vente har vi nødt til å øke produktiviteten i arbeidslivet, hvis ikke vil vi ikke klare å få inn nok midler til å dekke utgiftene i fremtiden. ikke bare må vi jobbe mer, men vi må også jobbe smartere. Smartere på den måten at vi må lære av andre land som ligger mye lenger fremme enn oss i bruken av teknologi. Teknologien må tas i bruk for å automatisere og effektivisere arbeidsprosesser som er krevende og tar tid. Dette bør og kommer mest sannsynlig til å bli vårt nye satsningsområde hvis oljeinntektene fortsetter som i dag. Vi må tørre å satse på nye ting som kan virke litt skummelt, men som vi vet kommer til å bli aktuelt for fremtiden. AI (Artificial intelligence) er allerede stort i Kina med blant annet selvstyrene biler, varelevering med droner og roboter i administrativt arbeid. Vi bør ta steget videre.

 

2 Comments on “65 % skatt!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *